Aloite tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen kouluissa

Valtuustoaloite 13.9.2021
Tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen kouluissa

Helsinkiläisessä Laakavuoren koulussa kaikille luokille ykkösistä kuutosiin lisättiin lukujärjestykseen yksi tunti tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Kaksivuotinen pilotti päättyi toukokuussa 2021. Kokeilussa ollaan todettu, että keskittyminen tunneilla on parantunut, rasismi ja kiusaaminen ovat vähentyneet, yhdessä viihtyminen on lisääntynyt ja lasten kyky säädellä tunteitaan on kehittynyt. Oppilaat tulivat myös entistä useammin kertomaan opettajalle, jos jokin painoi heidän mieltään.

Varmasti kaikkien yhteinen halu on saada kaikenlainen kiusaaminen loppumaan Paraisilla. Tärkein keino puuttua asiaan on ennaltaehkäisy, jossa lapset oppivat reagoimaan konflikteihin rakentavasti, ymmärtämään kiusaamisen ja nettitrollaamisen vaarat, puolustamaan heikompia sekä välttämään niin henkistä kuin fyysistä väkivaltaa.

Tällä hetkellä näiden taitojen opettaminen on integroitu opetussuunnitelmaan tavanomaisten aineiden sisään, mutta on kyseenalaista, miten hyvin tunnetaitojen opetus tulee silloin toteutettua, kun pääpaino on muiden aineiden opettamisessa. Voimme huomata, että kiusaamiskulttuuri ei ole loppunut kouluissa. Helsingin pilottikokeilu tukee ideaa ottaa opetus käyttöön omana oppituntinaan.

On tärkeää tunnistaa myös tunne- ja vuorovaikutustaitojen yhteiskunnallinen merkitys, sillä demokratian säilyttäminen edellyttää erilaisuuden ja erilaisten mielipiteiden hyväksymistä.

World Economic Forum on yhtenä toimijana analysoinut tulevaisuuden osaamistarpeita. Analyysissä on hyödynnetty kansainvälisten, johtavien työnantajien ja HR-ammattilaisten näkemyksiä. WEF:n mukaan tulevaisuuden kymmenen tärkeimmän taidon joukossa on tunneäly. Tunne- ja vuorovaikutustaidot lisäävät luovuutta, innovatiivisuutta sekä työn imua, vaikuttaen suoraan kansallisen kilpailukykyyn.

Lisäämällä tunnetaitojen opetus tuntikehykseen teemme työtä koulukiusaamisen ehkäisemiseksi, vahvistamme hyvinvointia Paraisilla ja parannamme lastemme osaamista koulun ja työelämän haasteissa. Lisäksi tämän kaltaiset edistykselliset hankkeet lisäävät kuntamme vetovoimaa hyvänä asuinkuntana lapsiperheille.

Esitys: Lisäämme kaikille luokka-asteille 1 viikkotunnin tunne- ja vuorovaikutustaitojen opiskelua.

Lähteet:

https://peda.net/ylöjärvi/opetussuunnitelma/tjv/tjv1l/tv1l Helsingin Uutiset 21.3. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8354

Paraisten Vasemmisto
Lotta Laaksonen Nina Söderlund

Vastaa