Aloite etuajo-oikeus asukkaille ja kesäasukkaille saaristossa

Etuajo-oikeus asukkaille ja kesäasukkaille saaristossa,

Turismin määrä on lisääntynyt ja kuten kaikki Nauvon lautan toisella puolen asuvat tiedämme, kulkuyhteydet ja matkustusajan arviointi on vaikeaa. Erityisesti Korppoossa asuville on osoittautunut haastavaksi arvioida matkoja. Tämä on erittäin ongelmallista esimerkiksi silloin, kun pitää ajoittaa matka lääkäriin tai muuhun varattuun menoon. Lääkärille matkustaessa voi haasteena olla myös huonovointisuus ja matkanteko voi olla tuskallista kuumana ruuhkaisena kesäaikana.

Meidän pitää löytää keino helpottamaan saariston asukkaiden liikkumista. ELYn etuajo- oikeuskylttejä myönnetään vain yrityksille ja lisäksi ne ovat kohtalaisen arvokkaita.

Tarvitaan kunnallisia etuajo-oikeus kylttejä, jonka voisi hakea käyttöönsä tarvittaessa, tai jokin muu tapa, kuten kunnantoimistolta anottava etuajo-oikeutus, jonka voi matkakohtaisesti todistaa tulosteella – tai vastaava käytäntö.

On mielipide asia milloin tällaista etuajo-oikeutta voitaisiin anoa ja käyttää. Terveydenhoitoon liittyvät reissut lienevät välttämättömimpiä, mutta olisiko jossain määrin mahdollista asukkaiden saada myös etuajo-oikeuteen oikeuttavia matkoja muulloin – vaikka teatteriin tai jalkapallopeliin ehtiäkseen. Esimerkiksi 10 lauttamatkaa / asukas / vuosi. Nämä on erilaisia vaihtoehtoja, mutta virkamiesten tehtävä olisi määrittää tarve ja valmistella ehdotus, jonka kanssa edetään ELY:yn. vaihtoehtoja miettiessä on myös pohdittava onko erityisalueita, joissa tarve on selvästi suurempi, kuin muualla. Teen itse myös ELY:yn yhteydenoton aiheesta ja kuntalaisten olisi hyvä olla aktiivisia, jotta tällainen sopimus saataisiin aikaiseksi helpottamaan saaristolaisten arkea, mutta tärkeintä on virkamiesten aktiivisuus, jotta saadaan saaristolaisten arki sujuvammaksi..

Esitys:
Kaupungin tulee selvittää tarpeet ja olosuhteet, jolloin olisi kohtuullista voida hyödyntää etuajo- oikeuskaistaa.

Paraisten valtuustoryhmä
Lotta Laaksonen, Nina Söderlund

Vastaa