Aloite suolistosyöpien seulontojen aloittaminen yli 60 vuotiaille

Valtuustoaloite: 12.11.2019 Suolistosyöpien seulontojen aloittaminen yli 60 vuotiaille

Suolistosyövän seulonnalla voidaan säästää ihmishenkiä. On vahva tieteellinen näyttö, että suolistosyöpää kannattaa seuloa kahden vuoden välein kaikilta 60–74-vuotiailta. Suolistosyöpään sairastuu vuosittain 3400 ja kuolee 1 400 ihmistä. Suolistosyöpä löydetään usein vaiheessa, jossa se on jo levinnyt eikä sairautta voida parantaa.

Se on raskasta myös hoitokustannusten kannalta. Suolistosyövän hoito on yksi kalleimmista syöpähoidoista, ja suurin osa hoidon kustannuksista tulee levinneen syövän hoitamisesta. Suolistosyövän seulonta maksaa 12,40 euroa seulontaan kutsuttavaa kohti. Pitkälle edenneen suolistosyövän hoito voi maksaa jopa 100 000 euroa.

Olisi merkittävä parannus sekä inhimillisesti että taloudellisesti, jos syöpä löydettäisiin aiemmin. Seulonnalla syöpä voidaan todeta jo vaiheessa, jossa se ei vielä oireile. Lisäksi seulonnalla voidaan löytää suolistosyövän esiasteita. Kun esiasteet poistetaan, estetään syövän synty. Suolistosyövän seulonnalla vähennetään näin sekä syöpätapauksia että syöpäkuolemia.

Suomessa ei ole vielä käynnissä valtakunnallista suolistosyövän seulontaohjelmaa, vaikka se onkin suunnitteilla. EU on jo vuonna 2003 suosittanut seulontaohjelman käynnistämistä.
Vuonna 2019 yhdeksän kuntaa on aloittanut suolistosyövän seulonnan: Tampere, Oulu, Jyväskylä, Ylitornio, Paimio, Sauvo, Säkylä, Muurame ja Orivesi.

Seulonta on kustannusvaikuttava ja tehokas tapa parantaa asukkaiden terveyttä, vähentää inhimillistä kärsimystä ja säästää erikoissairaanhoidon kustannuksissa.

Tekstin asiantuntijalainaukset:
Ville Viitanen
Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry

Aloite: Esitämme, että Parainen aloittaa suolistosyöpäseulonnat 60 vuotta täyttäneille kahden vuoden välein

Vasemmiston valtuustoryhmä

Lotta Laaksonen Nina Söderlund

Vastaa