Aloite valtuustoaloite psykologisen turvallisuuden luomisesta organisaatioon

Valtuustoaloite psykologisen turvallisuuden luomisesta organisaatioon

Valtuustolle pidettiin seminaaripäivä 27.1.22. jossa Bo-Magnus Salenius oli esittelemässä kaupungin strategiaa. Esiin nousi psykologinen turvallisuus kaupungin työntekijöiden keskuudessa.

5-vuotisen kaupunginvaltuutettuna toimimiskauteni aikana olen saanut kuulla ja kokea, että psykologisessa turvallisuudessa on haasteita kaupungissamme joka sektorilla. Työntekijä on kutsunut tunnelmaa jopa “pelon ilmapiiriksi”.

Olen useammin kuin kerran törmännyt palautteeseen, jossa on sanottu, että meitä on kielletty puhumasta kellekään, sisältäen luottamushenkilöt. Yhdelläkään päälliköllä tai virkamiehellä ei ole valtuuksia sanoa alaisilleen näin, vaan puheyhteys luottamushenkilöihin, kuten kaupunginvaltuutettuihin on pidettävä auki.

Työntekijöiden tulee voida antaa parannusehdotuksia ja saada kokea parannusehdotusten kehittävän organisaatiota. Käytännön työtä tekevät työntekijät ovat tärkeimpiä asiantuntijoitamme, jotka voivat havaita kehittyvät ongelmat jo alkuvaiheessa ja ovat siksi myös tärkeitä paljon esille nostetussa ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa puuttumisessa. Myös on tärkeää on voida antaa kritiikkiä, muuten ilmapiiri ei puhdistu. Joskus näiden kahden väli on häilyvä ja tärkeät parannusehdotukset voivat nousta ongelman purun yhteydessä. “Ongelma on ratkaisu”.


Seminaarissa puhuttiin oppivasta organisaatiosta. “Oppiva organisaatio tuhoutuu, jos siinä on pelon pesäkkeitä”, totesi Bo-Magnus Salenius.

Psykologinen turvallisuus on tärkein tekijä oppivan organisaation kehityksessä. Työntekijällä ei saa olla vaaraa, että joutuu naurunalaiseksi, saa vähemmän palkkaa tai potkut… Psykologisen ei- turvallisuuden aiheet tulee voida karsia.

Varmasti on kaikkien puolueiden yhteinen tahto saada tämä tilanne ratkaistua. Siksi teen valtuustoaloitteen aiheesta, jotta se tulisi virkamieskäsittelyyn ja kaupungin pitäisi todella miettiä tilanteen eli “pelon ilmapiirin” purkamista.

Odotan sitä päivää, kun kuulen työntekijöiltä, että nyt meitä kuullaan ja uskallamme puhua ongelmista ilman pelkoa. On tärkeää, että työntekijä voi kertoa oman mielipiteensä ilman, että suodattaa sen “mitä esimies haluaa kuulla” tai “mistä voi seurata ongelmia“ suodattimien läpi.

Esitys:
Parainen tarvitsee toimintasuunnitelman siihen, miten voidaan turvata työntekijöiden “psykologinen turvallisuus” ja luoda “oppiva organisaatio”. Termit tulevat Bo-Magnus Saleniuksen seminaariesityksestä, mikäli niitä tarvitsee aloitteen käsittelyssä tarkentaa. Toimintasuunnitelman tulee sisältää laskennallinen mittari, kuten kyselytutkimus, jolla psykologista turvallisuutta voidaan mitata, sekä askeleet psykologisen turvallisuuden saavuttamiseen. Työntekijöiden tulee olla mukana kehittämässä toimintasuunnitelmaa, jotta siitä saadaan todella toimiva.

Paraisten Vasemmiston valtuustoryhmä Lotta Laaksonen, Nina Söderlund

Vastaa