Aloite biohiililaitoksen perustamisesta kaukolämpölaitoksen yhteyteen

”Biohiililaitos kaukolämmön yhteyteen

Biohiili voisi olla yksi vastaus pyrkiessämme tavoitteeseen hiilineutraalista kunnasta 2035.

Biohiilellä on moninainen vaikutus ympäristölle, kun haluamme vähentää ravinteita suoraan Itämerestä ja valumavesien ravinteita sekä kun haluamme sitoa hiiltä maaperään.

Biohiiltä tehdään pyrolyysiprosessissa, jossa hiillettävä biomassa, esimerkiksi ruoko tai hake, suljetaan hapettomaan astiaan riittävään kuumuuteen niin, että tuote hiiltyy, muttei pala. Tällä tavoin saadaan talteen liki puhdasta hiiltä, jota voidaan käyttää maanparannukseen. Hiili toimii pesusienen tavoin imien itseensä ravinteita ympäristöstä, mistä syystä se on tärkeää ladata halutuilla ravinteilla ennen peltoon siirtämistä.

Optimaalinen kierto hiilelle ympäristön kannalta olisi, että ensin korjattaisiin materiaalia paikasta, josta halutaan poistaa ravinnekuormaa. Tässä olisi yksi tapa hyödyntää Itämeren ravinteita keräävää ruokoa eli ”kaislikkoa”. Ruoko hiilletään ja rikastetaan ravinteilla esimerkiksi peltojen valumasvesistä, mikä jälleen vähentää ravinnekuormaa Itämeressä. Tämän jälkeen rikastettu hiili muokataan peltoon, jolloin saadaan erinomaista pitkäkestoisesti ravinteita luovuttavaa hiiltä varastoitua pitkäaikaisesti maaperään.

Uutta voimalaa ei tarvitse hiiltämistä varten perustaa, vaan systeemin voisi rakentaa kaukolämpölaitoksen yhteyteen, jolloin hiiltämisprosessia varten ei tarvitse käyttää juurikaan ylimääräistä energiaa.

Materiaalina voi myös käyttää esimerkiksi puutarhojen oksajätettä, jota tällä hetkellä kerätään massoittain Rauhalan kaatopaikalle.

Aloitteemme on, että ympäristöosasto selvittää biohiilen hyötymahdollisuudet Paraisilla ottaen huomioon ympäristötavoitteemme ja prosessin kannattavuuden sekä selvittää onko hankkeelle mahdollista saada tukea esimerkiksi EU:n regeneratiivisen viljelyn tuista, tai muita ympäristötukia, jolloin rakentaminen olisi edullista. Projektilla on myös työllistävä vaikutus.”

Vastaa