Aloite tehostetun palveluasumisen paikkoja pitää lisätä

Mulla on kädessä aloite, joka on melkein myöhässä, koska sote on jo ovella, mutta nyt on vielä viimeinen mahdollisuus puuttua tilanteeseen, joka koskettaa niitä kaikkia paraislaisia, jotka aikovat asua täällä elämänsä loppuun saakka.  Nyt on viimeinen hetki luoda resursseja soteen, jotka voivat sitten siirtyä eteenpäin ja turvata meidän mahdollisen tulevaisuuden viimeiset hetket läheisten lähellä.


Valtuustoaloite

Paraisten vanhustenhuoltoa on kritisoitu valtakunnan uutisissa ja tilanteeseen on puututtava.  Vanhustenhuolto pitää saada kuntoon ennen soteuudistusten voimaan astumista. 

Meidän tulisi ennen sotea saattaa vanhusten asiat kuntoon.  Tällä hetkellä 22 henkilöä jonottaa tehostettuun palveluasumiseen.  Tämän hetkisessä tilanteessa useimmiten ostetut palvelut ovat kalliita.  Voi tuntua tarpeettomalta tässä kohtaa panostaa soteen, mutta juuri nyt on viimeinen hetki kaupunkina vaikuttaa tilanteeseen.

Odotamme tällä hetkellä soteuudistuksen alkamista ja kaupunki on panostamassa 800 000e toimistohenkilökunnan siirtämiseksi Malmkullaan.  Tässä ei ole mielestämme juurikaan järkeä.

Meidän täytyy laittaa sosiaalipuolen asiat kuntoon siten, että soten siirtyessä pois kaupungilta tilanne on mahdollisimman hyvä.  Suuremmassa kokonaisuudessa Paraisten asioita ei todennäköisesti enää lähdetä parantamaan, palvelut tulevat keskittymään yhä vahvemmin sotealueen maantieteelliseen ytimeen ja erityisesti kaksikielisenä erityisalueena on tärkeää, että meillä on omassa kaupungissa riittävät tilat ja resurssit sotepalveluissa, erityisesti vammais- ja vanhustenhuollossa.  Käytännössä vanhusten siirtäminen kauemmas voi esimerkiksi erottaa pariskuntia tai palveluja ei enää saa ruotsinkielellä.  Ikärakenteemme mukaan paikkoja tullaan tarvitsemaan yhä enemmän jatkossa.

Esitys:

Tehostetun palveluasumisen paikkoja pitää lisätä tuntuvasti ennen soteuudistusta, jotta kaupunkimme palvelut tullaan turvaamaan myös jatkossa

Vasemmiston valtuustoryhmä

Lotta Laaksonen Nina Söderlund

Vastaa