Aloite glyfosaatin käytön kieltäminen kaupungin maa-alueilla

Valtuustoaloite Parainen 16.6.2020
 


Glyfosaatin käytön kieltäminen kaupungin maa-alueilla

Rikkakasvien torjunnassa käytetty glyfosaatti vaikuttaa kasvien sikimaattikiertoon, blokaten tietyn entsyymin toiminnan, joka vaikuttaa siihen, että kasvi kuolee. Tästä johtuen käytetään väittämää “Glyfosaatti on vaaraton selkärankaisille”. Kuitenkin sikimaattikierto löytyy lähes kaikilta mikrobeilta, joita on ihmisen elimistössä enemmän kuin on soluja. “Mikrobit pyörittävät maailmaa” – maaperän hajotustoiminta on riippuvainen mikrobeista, tuotantoeläinten suolisto on täynnä mikrobeja ja se vaikuttaa moninkertaisesti terveyteen.

Glyfosaatin käytön yhteys pölyttäjien vähentymiseen on tieteellisesti tutkittu ja todistettu. Tutkimuksissa on havaittu, että vaikka Roundup-purkin kyljessä lukee aineen hajoavan 2 viikossa, jäämiä on löydetty vielä vuosienkin jälkeen käytöstä.

Ruovikot – Paraisilla on paikkoja joissa ruovikko katoaa yllättäen mökkirannasta – ei ole ruopattu/ niitetty – on huomioitavaa, että glyfosaatin käyttö vesistöissä on laitonta ja näin ollen ympäristörikos. Tuotetta ei saa käyttää vesistöjen lähettyvillä.

Glyfosaatti on ehdottomasti vain ammattiköyttöön soveltuva aine ja yksityiskäytöstä se pitäisi poistaa kokonaan. Kaupunkien ja kuntien puistonhoidossa glyfosaatin käyttöä ei voida perustella. Perusteltu poikkeus on ammattilaisen suorittama vieraslajien, kuten jättiputki tai kurtturuusu, käsittely.

Esitys:

Kielletään glyfosaattivalmisteiden käyttö kaupungin maa-alueilla, poikkeuksena ammattilaisen suorittama vieraslajitorjunta

Lähteet:

– HS 20.4.2020:

Suomalaistutkijat havaitsivat Roundupin vaikuttavan lintujen kehitykseen – onko kritisoitu rikkaruohomyrkky luultuakin vaarallisempaa?
 https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006480118.html

– Turun yliopiston tutkijoiden asiantuntijalausunto eduskunnalle 2017:
”Glyfosaatin vaikutukset näkyvät suorina muutoksina maaperän ravinteiden käyttökelpoisuudessa ja huuhtoutumisena vesistöihin. Glyfosaattijäämiä on runsaasti ja niillä on joissakin tilanteissa todettu olevan vaikutuksia kasvien ja eläinten kasvuun ja terveyteen. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat esimerkiksi, että hyvin alhaiset glyfosaattimäärät voivat haitata pölyttäjien oppimiskykyä ja siten vaikuttaa ratkaisevasti niiden toimintaan” https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2018- AK-175024.pdf

Vasemmiston valtuustoryhmä Lotta Laaksonen, Nina Söderlund

page1image66881984 page1image66892736

Vastaa