Aloite vakiopaikan varaaminen Karinakodin saattohoidossa

Valtuustoaloite: 12.11.2019 Vakiopaikan varaaminen Karinakodin saattohoidossa

Parainen on ollut aktiivinen Karinakodin käyttäjä saattohoidossa. Keväällä Karinakodin toiminnan jatkuvuus kyseenalaistettiin ja sittemmin toiminta on siirtynyt Turun kaupungille. Yksittäisten väestöllisesti pienten kuntien, kuten Parainen, on mahdotonta järjestää omaa laadukasta saattohoitoa. Paraisten asukkaiden kannalta olisi erittäin tärkeä turvata yhteistyö jatkossakin Karinakodin kanssa.

Turun kaupungilla on 40 saattohoitopaikkaa, Karinakodissa 20 ja Kaskenlinnassa 20. Tämä on kuitenkin todennäköisesti liikaa Turun omille tarpeille. Kuntien välinen yhteistyö laadukkaan saattohoidon turvaamiseksi olisi tärkeä askel. Turku tulee varmasti punnitsemaan saattohoidon tulevaisuutta, mikäli lähikunnat eivät lähde mukaan hankkeeseen.

Neuvottelut yhteistyöstä tulisi käynnistää Turun kaupungin kanssa. Lienee mahdollista myös saada vakiopaikka edullisemmin, kuin ostopalveluna päiväkohtaisesti maksettu paikka. Vakiopaikan ollessa nimettynä kunnalle, on kuntalaisilla aina mahdollisuus päästä hoitoon tarvittaessa.

Pahimmillaan on uhkana, että saattohoito loppuu. Turun kaupungilla saattaa olla intressejä muuttaa Karinakodin toimintaa mahdollisten saattohoitopaikkojen ylitarjonnasta johtuen. Olisi suotavaa, että naapurikunnat sitoutuisivat yhdessä saattohoitoon, Parainen voisi näyttää tässä esimerkkiä.

Paraislaisen asukkaan kokemus Karinakodin hoidosta:

“Haluan kertoa, miten minä ja perheemme koimme viimeisen yhteisen viikkomme teidän turvallisessa, asiantuntevassa hoidossanne:

Kun mieheni syöpä lähti leviämäänvuoden 2018 alussapäätimme yhdessä, että hoidan häntä omaishoitajana loppuun saakka. Hän kesti rankat hoidot ja saimme onneksi elää vielä kokonaisen vuoden yhdessä kotona. Onneksi kuitenkin silloin siirto sinne Karinakotiin järjestyi, kun hänen kunto romahti äkillisesti. En tiedä miten olisimme kotona selvinneet. Ainakin hän olisi joutunut kärsimään entistä enemmän ja viimeisistä päivistä olisi jäänyt järkyttävä ja ahdistava muisto niin minulle, kuin perheellemme.

Teillä Karinakodissa saimme apua aina tarvittaessa muutamassa minuutissa. Myös meistä omaisista huolehdittiin. Tunsin, että rakkaus ja välittäminen ympäröi meisät. Ja uskon, että sen tähden siunaus- ja muistotilaisuudesta jäi kaunis muisto”

On erittäin tärkeää saada kuolla hyvässä paikassa, rakkauden ympäröimänä, kuten tekstissä kuvataan. Karinakoti sijitsee meren äärellä ja kaunis puinen ekumeninen kappeli on sen läheisyydessä.


Paraisten vasemmistoryhmä kokee, että on erittäin tärkeää lähettää parantumattomasti sairas henkilö osaavaan saattohoitoon.

Aloite:
Neuvottelut saattohoidon yhteistyöstä Karinakodissa tulisi käynnistää Turun kaupungin kanssa.

Vasemmiston valtuustoryhmä

Lotta Laaksonen. Nina Söderlund

Vastaa