Aloite sateenkaarisenioreiden kohtaamisesta

Vasemmistoliiton ryhmän aluevaltuustoaloite  24.4.2024

Tavoitteenamme on sosiaali- ja terveyspalvelut, joihin jokaiselle on luotu yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja palvelujen turvallisuus on taattu. Meidän on varmistettava, että kaikenikäisten yhdenvertaisuus toteutuu hyvinvointialueellaamme. 

Seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat ikäihmiset ovat eläneet aikaa, jolloin heidän tunteensa ja identiteettinsä oli rikollista, sairaus ja häpeällistä. Heillä on yhä siltä ajalta stigma, kärsivät vähemmistöstressistä ja heistä 30% jättää sosiaali- ja terveyspalveluita kerran tai useammin käyttämättä.  

EU:n perusoikeusviraston kyselyn mukaan 26% yli 55-vuotiaista sateenkaarisenioreista on kokenut vuoden aikana syrjintää. Hyvinvointialueen palvelujen syrjimättömyys pitäisi pystyä varmistamaan, jotta ihmiset uskaltavat käyttää niitä. Erityisesti yli 75-vuotiaat ovat haavoittuvassa asemassa. Myös seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat vammaiset kokevat samoja asioita kuin ikääntyneet.  

Tilanne, jossa pelastus- sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön on hyvin korkea kynnys, eikä tukea haeta, aiheuttaa inhimillistä kärsimystä ja yksinäisyyttä. Monet sairaudet olisivat ennaltaehkäistävissä, jos nämä palvelut olisivat saavutettavissa matalalla kynnyksellä. 

Sateenkaariseniorien ja –vammaisten kohdalla pitää madaltaa kynnystä palveluihin hakeutumisessa. Tämä on jo onnistuneesti toteutettu Hollannissa, Ruotsissa ja Helsingin seudulla. 

Seta ry:n seniorityö on kehittänyt Suomeen soveltuvan sateenkaarisertifioinnin, joka edistää sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ikäihmisten eli sateenkaarisenioreiden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa esimerkiksi hyvinvointialueen palveluissa. Tämä on saanut todella hyvää palautetta sekä palvelujen käyttäjiltä että henkilökunnalta. 

Sertifiointi sisältää koulutusjakson, jossa käydään läpi muun muassa sukupuolen ja 

seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvää termistöä, normeja, 

lainsäädäntöä ja historiaa. Koulutuksen lisäksi sertifiointiprosessissa käydään läpi organisaation tasa-arvo-ja yhdenvertaisuussuunnitelmat, jotka lain mukaan tulee olla yli 30 hengen työyhteisöissä.   Koulutusjakson suunnitelmiin tulee myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä syrjimättömyyttä edistäviä toimenpiteitä, joihin organisaatio sitoutuu. 

Esitys: 

Järjestetään asianmukainen koulutus Varhan henkilöstölle, erityisesti seniori- ja vammaispalvelun parissa työtä tekeville. Tämä edistää kaikkien osapuolten hyvinvointia, parantaa palveluiden laatua ja luo samalla positiivisen imagon organisaatiolle. 

Vastaa