Kuva: Valo Films
Reilu viikko sitten luin Ylen tekemän uutisen Itohan Okundayen pakkopalauttamisesta. Okundaye on asunut viisi vuotta suomessa ja synnyttänyt lapsen täällä asuessaan. Nyt hänen oleskelulupansa on evätty ja hänet on päätetty palauttaa Italiaan. Kohua käännyttäminen on aiheuttanut erityisesti, koska Itohanin uusi kuuleminen oli tehty vain vanhojen papereiden perusteella, eikä uutta suullista kuulemista ole järjestetty, vaikka se olisi ollut välttämätöntä.
Okundaye on ollut paljon esillä mediassa ja hän on puhunut avoimesti kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta. Tämä aiheuttaa suuremman väkivallan riskin hänelle ja hänen 4-vuotiaalle pojalleen, jos heidät palautetaan Italiaan. Yksinhuoltajaäidin mahdollisuudet pärjätä Italiassa pienen lapsen kanssa ovat heikot. Päätös italiankieltä osaamattoman lapsen palautuksesta on myös lapsen edun vastainen.
Luettuani uutiset ajattelin, että nyt täytyy ainakin yrittää tehdä jotain! Adressi tuli ensimmäisenä mieleen ja lähdin selvittämään, onko joku jo aiemmin laatinut aiheesta adressia. Kontaktoin kristiinankaupunkilaisia avustustyöntekijöitä, sekä ihmiskauppaan liittyvien aiheiden kanssa tekemisissä olleita poliitikkoja Nanna Rosengårdia ja Pia Rendiciä, jotka lähtivät mukaan tukemaan kampanjaa. Laadin nettiin adressin ja siihen ruotsinkielisen käännöksen.
Ihmiskaupan uhreille kasvot ja äänen antaneen Itohan Okundayen pakkopalauttamista vastustanut adressi keräsi viikossa miltei 5000 allekirjoitusta. Sitä jaettiin erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Tänään toimitin adressin sisäministeri Kai Mykkäselle. Ministeri Mykkänen oli selvästi paneutunut aiheeseen ja olen kiitollinen siitä. Hän lupasi vielä selvittää maahanmuuttoviraston johdolta onko juttu saanut asianmukaisen käsittelyn. Ministeri piti henkilökohtaisesti asiaa pöyristyttävänä.
Ministerin toimivalta ei yletä yksittäistapauksien ratkomiseen, eikä näin pidä ollakaan, vaan asia on tuomioistuimen hoidettava. Adressin pääpaino oli juuri siinä, onko juttu käsitelty oikeudenmukaisesti ja tämän ministeri Mykkänen lupaa selvittää.
Sydämessäni toivon ja ainakin liki 5000 allekirjoittanutta toivoo kanssani, että Itohanin päätös otetaan uudelleen käsittelyyn, pakkopalautus kumotaan ja hän saa elää pienen poikansa kanssa tasapainoisen tulevaisuuden Suomessa.
<3 Lotta
Aiheeseen liittyvät lehtiartikkelit:
Vasabladet: Blev offer för människohandel i Italien – nu ska hon skickas tillbaka dit med sitt barn
Toisenlaisia tarinoita: Itohanin tarina
Helsingin Sanomat: Pois kadulta
Kouvolan Sanomat: Suomessa asuva nigerialaisnainen on ihmiskaupan uhri — Teinitytön matka Italiaan paremman elämän toivossa olikin vuosien painajainen prostituoituna